Dnes
Teplota: 14.7 °C

Pondělí, 23.09.2024770 let města - významná osobnost Josef Moravec

770 let města - významná osobnost Josef Moravec


V rámci letošních oslav 770 let od první písemné zmínky o našem městě si připomínáme i mnoho významných osob, které se zapsaly výraznou měrou do historie našeho města. Právě dnes, 23. září, si připomínáme 160 let od narození Josefa Moravce.

Josef Moravec (23. 9. 1864 Hradec Králové - 3. 6. 1943 Náchod)

Narodil se v Hradci Králové, kde navštěvoval obecnou školu. Následně se ve Vídni vyučil v oboru umělecké a ozdobné klempířství a nastoupil na vojenskou službu u dělostřelectva.

Po jejím ukončení absolvoval kurz telegrafní a poštovní dopravy a roku 1897 byl jmenován poštovním asistentem. Začal pracovat na poštovním úřadě v Hradci králové, poté byl přeložen do Čáslavi. V roce 1904 se usadil natrvalo v Náchodě a po čtyřicetileté službě odešel jako poštovní vrchní pokladník na odpočinek.

Byl členem národně socialistické strany a v Náchodě se aktivně účastnil veřejného života. Roku 1924 byl jmenován předsedou obecní správní komise a o rok později zvolen starostou města Náchoda.

V roce 1926 přivítal prvního prezidenta Československé republiky Tomáše Garrigue Masaryka při jeho návštěvě města.

Ve své funkci výrazně přispěl k rozkvětu města (stavba několika činžovních domů, rozšíření tkalcovské školy, úprava ulic, stavba živnostenských škol a pošty) a organizoval snahu o vybudování skupinového metujského vodovodu. Roku 1935 se po deseti letech rozloučil s úřadem starosty města.


Další zprávy /