Dnes
Teplota: 6.7 °C

Středa, 12.10.2022Tip na zajímavou výstavu u našich polských sousedů!

Tip na zajímavou výstavu u našich polských sousedů!


V pátek 7. října 2022 byla zahájena v Muzeu papírenství v Duszniki-Zdrój krátkodobá výstava Sousedé. Bankovky polsko-českého pohraničí.

Vernisáže této zajímavé výstavy, kterou je možné v historické papírně jen 20 km od Náchoda navštívit až do 8. ledna 2023, se na pozvání zúčastnili také starosta Náchoda Jan Birke a místostarosta Jan Čtvrtečka.

Muzeum papírenství v Duszniki-Zdrój se již několik let zajímá o papírové peníze a ve svých numizmatických sbírkách má nejen polské, ale také zahraniční bankovky, včetně téměř kompletní sbírky bankovek českých a československých, které ve spolupráci s Polskou národní bankou a Polskou tiskárnou cenin, a. s., nyní představuje veřejnosti. Velmi zajímavá je proto i pro návštěvníky a turisty z ČR. Doprovodné materiály a texty a popisky této výstavy jsou k dispozici i v českém jazyce. Českým návštěvníkům stálé výstavy „S papírem napříč dvěma tisíciletími" navíc nabízí muzeum audioprůvodce v češtině.

Neváhejte, rozhodně stojí za vidění!

Další podrobnosti najdete na https://muzeumpapiernictwa.pl/cz/aktuality/nowa-wystawa-w-muzeum/

 

Muzeum papírenství v Duszniki-Zdrój je unikátní stavbou - jedním z pěti v Evropě dochovaných papírenských mlýnů, který je zároveň i technickou památkou. Historie zde vyráběného papíru se datuje na začátek 17. století a jeho kvalita byla označována dokonce jako nesmrtelná. Na zdejší papír psal dopisy i mladý Fryderyk Chopin během svého pobytu ve městě. Stálé expozice muzea prezentují historii papíru a způsoby jeho výroby ve světě, v Polsku i ve Slezsku a také polské papírové peníze a papírové umění. Pro zájemce jsou připraveny i workshopy s možností vyzkoušet si výrobu papíru.

 

 


Tip na zajímavou výstavu u našich polských sousedů! Tip na zajímavou výstavu u našich polských sousedů!

Tip na zajímavou výstavu u našich polských sousedů! Tip na zajímavou výstavu u našich polských sousedů!

Další v galerii 8

Další zprávy /