Dnes
Teplota: 17.3 °C

Neděle, 09.04.2017LEGIOVLAK zavítá do Náchoda

LEGIOVLAK zavítá do Náchoda


Projekt Československé obce legionářské s názvem LEGIOVLAK připomíná 100. výročí boje československých legií za samostatný stát. V roce 2017 se na své pouti po Královéhradeckém kraji zastaví ve dnech 11. až 16. dubna 2017 i u nás v Náchodě.

Hlavním úkolem projektu je představit naši vojenskou historii široké veřejnosti. Zaměřuje se především na školní mládež, které je sto let stará historie téměř neznámá.

Současná podoba Legiovlaku čítá 13 historicky věrně zrekonstruovaných vagónů, kterými se desetitisíce čs. legionářů v letech 1918-1920 přepravovaly napříč Ruskem po Transsibiřské magistrále - tento průjezd kolem světa domů, do Československa, si často museli vynutit tvrdým bojem s vládnoucím režimem bolševiků.

Samotná expozice Legiovlaku je přístupná zcela zdarma každý všední den od 8 do 18 hodin a o víkendech od 9 do 19 hodin. Pro organizované skupiny je připravena možnost využít skupinové prohlídky (lze je objednat předem na www.legiovlak.cz nebo emailu skoly@legiovlak.cz). Veřejnost se bude moci zúčastnit komentované prohlídky i bez objednání (denně od 13 hodin v hodinových intervalech). Prohlídka vám umožní nahlédnout do legionářského života a jejich připravenost pro boj. Soupravy legionářských vlaků byly současně i kasárnou na kolejích - vojáci se starali o vše sami a ještě v pohybu. Letošní novinkou je zařazení třináctého vozu, který představuje ubytovací vagon pro důstojníky. Jde především o ukázku kontrastu tvz. těplušek, kde bývalo vměstnáno až 16 mužů, oproti důstojnickým luxusním salonním vozům. V soustavě vagonů si dále můžete prohlédnout vůz polní pošty, zdravotní vozy, kovářský vagon s obráběcí dílnou či krejčovský vůz. Součástí je i improvizovaný obrněný vůz, který je vyzbrojen dělem a kulomety, štábní vagon pro plánování operací či plošinové vozy s materiálem včetně obrněného automobilu Austin. Součástí prohlídky budou i ukázky zbraní, historické techniky a mnoho dalšího.

Na neděli 9. dubna je připravena v Regionálním muzeu v Náchodě (Masarykovo nám. 18 - II. patro přednáškový sál) tématická přednáška Českoslovenští legionáři na frontách první světové války.

 


Přílohy:

Plakát LEGIOVLAK     (4368_980972820.pdf / 0,56 MB)

Plakát Plakát

LEGIOVLAK zavítá do Náchoda LEGIOVLAK zavítá do Náchoda

Další zprávy /