Dnes
Teplota: 4.1 °C

Úterý, 21.02.2017Náchodská masopustní taškařice se vrací!

Náchodská masopustní taškařice se vrací!


Také už se těšíte na sobotu 25. února na masopustní veselí? Rok se s rokem sešel a my si opět dovolujeme pozvat občany Náchoda a okolních obcí na česko-polský Sousedský masopust. Po loňském úspěšném ročníku pořádáme v Náchodě podruhé akci, která má ambici stát se trvalou tradicí v našem městě. 

A kdo vlastně jsme my organizátoři a na co se můžete těšit, ptáte se?

Říkáme si Erasmáci. Jsme skupina aktivních studentů z Náchodska ve věku od 13 do 19 let.  Zajímáme se o veřejného dění v Náchodě a snažíme se také po svém přispívat.   Poprvé jsme se - jako skupina - sešli v listopadu 2015 na česko-polské výměně mládeže, financované evropským programem Erasmus+. Tam jsme se pozvolna začínali seznamovat s významem slova participace, čili „účastnění se". Poznávali jsme, jak bychom se my mladí mohli aktivně podílet na veřejném životě. Po tomto projektu odstartovaly přípravy naší první akce pro veřejnost - Sousedského masopustu. Při organizaci této akce jsme objevovali, jak vypadá participace v praxi. Nyní fungujeme jako klub při SVČ Déčko Náchod a naše skupina čítá na dvě desítky členů. Tento počet, ale není ani zdaleka konečný, protože stále stojíme o nové členy a rádi mezi sebou přivítáme každého aktivního mladého člověka, který se bude chtít zapojit do našich aktivit. To jde velmi jednoduše. Stačí nás kontaktovat přes facebookovou stránku Erasmáci Náchod - klub aktivních studentů a my poskytneme potřebné informace.

 Hlavním zdrojem našich informací a zkušeností jsou mezinárodní výměny pořádané Déčkem. Máme jich za sebou již několik a jsou zaměřené na komunikaci, občanskou odpovědnost a aktivní občanství. Měli možnost kromě Polska vycestovat například do Maďarska, Lotyšska nebo Portugalska. Vždy to pro nás velmi přínosné. Kromě poznávání nových lidí jsme získali také užitečné kontakty v zahraničí a měli možnost poznat kulturu, povahu a zvyky lidí z jiných zemí. Navíc jsme si výrazně zdokonalili naše komunikační schopnosti v angličtině.

Zatím poslední výměna mládeže ve městě Cascais v Portugalsku byla však výjimečná. Jednalo se o druhou část třímodulového česko-polsko-portugalského projektu zaměřeného na výchovu k aktivnímu občanství a výměnu zkušeností s participací mládeže v praxi. A právě tady vzešly dvě aktuální akce skupiny Erasmáci.

Tou první je kampaň s názvem „Knihovnička dětem", jejímž cílem je sesbírat zachovalé dětské knížky pro dětské oddělení náchodské nemocnice a vybrat peníze na nákup nových. V rámci této kampaně již proběhla výstava dětských výtvarných děl v Městské knihovně v Náchodě a s ní i sbírka knížek a finančních příspěvků. Tato sbírka stále pokračuje až do konce února v Déčku. Pokud doma máte dětské knížky či leporela nebo byste chtěli přispět peněžně, neváhejte se stavit ve všední dny od 8 do 18 hodin na recepci Déčka! Další akcí je druhý ročník česko-polského „Sousedského masopustu", na kterém letos kromě kudowské Fundacja Qdowa spolupracujeme také s portugalskou skupinou Rota Jovem. Masopust bude tedy v tomto případě nejen navrácením tradiční veselice do náchodských ulic, ale i ukázka participace mládeže v praxi.

 Po zdařilém prvním ročníku se druhý Sousedský masopust bude konat v sobotu 25. února. Vše začne v 9:30 ráno u hraničního přechodu v Náchodě-Bělovsi, odkud směrem do města vyjde masopustní průvod. Do průvodu samozřejmě srdečně zveme! Jako dopravu na místo doporučujeme například linkový autobus, který vyjíždí z nádraží v 9:10. Průvod půjde po cyklostezce kolem Metuje na křižovatku u  Itálie, Kamenici a na Masarykovo náměstí. Tam již bude od rána tržnice s množstvím stánků a občerstvení všeho druhu. Program bude zahájen po příchodu průvodu ve 12:00 a nabídne vystoupení hudebních, tanečních a pěveckých skupin. Letošní novinkou je doprovodný program - polská skupina připravuje pro veřejnost výstavu fotografií v podloubí radnice, portugalští přátelé pracují na tematickém tanečně dramatickém vystoupení a naše česká skupina připravuje masopustní časopis - pro poučení i pro zasmání.

Tedy -  nezapomeňte se po vzoru českých tradic řádně namaskovat a nastrojit, neboť každá maska z průvodu bude mít nárok na česnečku a koblihu zdarma! Ve svátek Masopustu by nikdo neměl zůstat smutný a sám - proto neváhejte a pojďte s námi!      

 Více informací o našich aktivitách a Sousedském masopustu naleznete na facebookových stránkách Erasmáci Náchod a Sousedský masopust nebo na webu Déčka www.deckonachod.cz.

Všem občanům i vedení města děkujeme za dosavadní podporu a přízeň a těšíme se na vás 25. února na Sousedském masopustu 2017!    

                                                                                                          Erasmáci


Sousedský masopust Sousedský masopust

Sousedský masopust Sousedský masopust

Další zprávy /