Dnes
Teplota: 17.6 °C

Středa, 30.11.2016Centrum Náchoda rozezní zvonky

Centrum Náchoda rozezní zvonky


Středem našeho krásného města je odedávna Masarykovo náměstí. Nesmíme ovšem zapomínat, že ve městě nalezneme mnoho dalších atraktivních míst, které si získávají svou oblíbenost nejen u místních rodáků. Jedním z oněch zákoutí je právě Karlovo náměstí, které prošlo v roce 2007 náročnou a velmi povedenou rekonstrukcí - umožňuje návštěvníkům nebo kolemjdoucím spočinutí na lavičkách ve stínu stromů a zpestření v podobě fontány s tryskající vodou. Tato „odpočinková zóna" bude obohacena o další turistickou atraktivitu v podobě ZVONKOHRY.

Podobu náchodské zvonkohry zhmotnil ve svém návrhu p. Ing. Luděk Bernard z Rokytnice v Orlických horách. Hlavním dodavatelem celé armatury je Kovolitectví s. r. o., zastoupené p. Janem Šedou, který pro obec Deštné v Orlických horách vyrobil zvonkohru ve tvaru deštníku.

Samotná zvonkohra připomíná tvarově bránu, kdy na samém vrcholu oblouku se skví miniatura náchodského zámku v celé své kráse, pod níž je zavěšeno 11 zvonků zajišťujících hudební produkci. Celková hmotnost instalace je úctyhodných 371 kg. Hlavním použitým materiálem při výrobě byla broušená nerezavějící ocel. Armatura, v jejím nejvyšším bodě tvořeném věží zámku, dosahuje výšky 4,162 m. Osvětlení celé zvonkohry je řešené zápustnými světly.

Zvonkohru ovládá sofistikovaný systém, který lze řídit přes wifi a mobilní aplikace. Nabízí přehrávání melodií v pravidelně i nepravidelně v nastavených časech, spuštění či vypnutí zvuku lze provést též pomocí mobilního telefonu. Základní nabídka hudební produkce v systému obsahuje 15 lidových nebo „umělých" písní, 10 koled a vánočních melodií dle výběru, v případě kreativního přístupu lze připojit i klávesy a nahrát vlastní skladbu. Zvonkohra umožňuje i hodinové bití a to ve ¼, ½, ¾ + celá hodina v intenzitě zvuku max. 80 decibelů přímo u zvonkohry. Se zvyšující se vzdáleností od zdroje síla hlasitosti produkce samozřejmě klesá.

Tímto bychom rádi pozvali nejen náchodské občany, ale i širokou veřejnost na její slavnostní odhalení, které proběhne v rámci akce ZVONKOBRANÍ - již zítra - ve čtvrtek 1. prosince 2016 od 16 hodin na Karlově náměstí. V programu se můžete těšit na vystoupení dětí z MŠ Vančurova a jako vyvrcholení možnost zúčastnit se a být součástí pokusu o rekord v řetězovém zvonění.

 

Takže dobrou náladu a zvony, zvonce a zvonečky s sebou - těšíme se na setkání s vámi!

 

 


Ilustrační foto Ilustrační foto

Zvonkobraní plakát Zvonkobraní plakát

Další zprávy /