Dnes
Teplota: 0.5 °C

Pondělí, 24.09.2018Česká republika oslaví Dny pěstounství

Česká republika oslaví Dny pěstounství


V sedmi krajích oslaví v září a říjnu pod záštitou Ministerstva práce a sociálních věcí (Tý)dny pěstounství. Akce nabízí možnost poděkovat všem pěstounům starajícím se o děti, které nemohou být se svými rodiči. Středočeský, Jihočeský, Královéhradecký, Moravskoslezský, Olomoucký a Pardubický kraj a Vysočina připravily pro pěstounské rodiny, ale i širokou veřejnost bohatý program.

 

Mám obrovský respekt před všemi lidmi, kteří se rozhodli věnovat čas, energii a hlavně lásku dětem v rámci pěstounské péče. Jelikož je v evidenci stále ještě přes 8.000 dětí, které čekají na náhradní rodiče, jsem ze své pozice ministryně připravena být maximálně nápomocna tomu, aby co nejvíce dětí opustilo ústavy a poznalo život v rodinném prostředí," říká ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová.

 

Nedílnou součástí (Tý)dnů pěstounství je osvěta o náhradní rodinné péči s cílem motivovat nové zájemce o zprostředkovanou pěstounskou péči, aby klesal počet dětí umísťovaných mimo rodinnou péči a to zejména i těch v útlém věku.

 

Některé kraje mají aktivity rozloženy do celého týdne, proto hovoříme o takzvaných Týdnech pěstounství, během nichž se uskuteční odborný a doprovodný program zaměřený na náhradní rodinnou péči. Pro pěstouny a veřejnost budou připraveny dny otevřených dveří, besedy, diskuse s odborníky včetně samotných pěstounů, výstavy, promítání dokumentárních filmů a autorská čtení. Na své si přijdou také nejmenší návštěvníci, kteří si budou moci vyzkoušet tvořivé dílny a svoje štěstí v soutěžích o odměny. Všechny akce jsou zdarma.

 

(Tý) dny pěstounství se uskuteční v těchto krajích a termínech:

10. - 14. 9. Středočeský kraj

16. 9. Olomoucký kraj

16. 9. Pardubický kraj (Litomyšl)

24. - 29. 9. Královéhradecký kraj

1. - 5. 10. Kraj Vysočina

13. 10. Moravskoslezský kraj

15. - 19.10. Jihočeský kraj (Kaplice)

 

 

V Náchodě se uskuteční výstava „Já pěstoun" a pracovníci orgánu sociálně-právní ochrany dětí (OSPOD) v případě zájmu předají potřebné informace o náhradní péči a zodpoví otázky v této problematice na telefonu 491 405 425, 491 405 432 nebo e-mail: j.kosteynova@mestonachod.cz, p.krausova@mestonachod.cz


Dny pěstounství Dny pěstounství

Další zprávy /