Dnes
Teplota: 6.9 °C

Čtvtek, 01.09.2016Školáci se mohou těšit na nové lanové centrum

Školáci se mohou těšit na nové lanové centrum


Na začátek nového školního roku si Základní škola Náchod-Plhov připravila pro své žáky příjemné překvapení v podobě nového lanového centra, které vzniklo v areálu školy během letních prázdnin. "Při přípravě rozpočtu města na další rok vždy diskutujeme s vedením jednotlivých škol jejich konkrétní požadavky. A v případě ZŠ Plhov tomu nebylo jinak. Protože je to škola, která se zaměřuje na sportovní a pohybové aktivity, moderní lanové centrum se přímo nabízí", upřesnil starosta Jan Birke. Dětské hřiště s moderními prvky (podrobně viz níže) zhotovila v průběhu srpna firma Berger-Huck, s. r. o., z Horního Jelení a z městského rozpočtu si vyžádalo částku necelých 580 tisíc korun. Sloužit bude především žákům prvního stupně a v odpoledních hodinách dětem, které v areálu školy využívají prostory pro volnočasové aktivity a zájmové kroužky. "V případě příznivého počasí budeme hřiště využívat i v době velkých přestávek mezi vyučováním", dodal ředitel školy Vladimír Honzů.

 

 

Šplhací džungle Erda je rozsáhlý lanový prvek určený pro děti od čtyř let věku. Obsahuje množství provazových překážek, z nichž si každý návštěvník dětského hřiště vybere pro sebe tu nejpříhodnější. Hlavní kostra sestavy je tvořena ze tří lichoběžníkových konstrukcí. Tyto konstrukce se skládají ze dvou sloupů spojených na vrchu příčnou traverzou. Prvky jsou vyrobeny ze žárově pozinkované oceli a vyznačují se dlouhou životností a vysokou odolností proti korozi. Mezi ocelovými nosníky jsou nataženy rozličné lanové prvky - výstupní sítě, horizontální provazové žebříky s plastovými příčkami, šplhací lana, lehátkové sítě, balanční a ručkovací lana. Pro odvážnější je instalována šplhací stěna s úchyty.

 

Stanová síť Rabenscheid je lanový prvek, který se snadno stane středem a hlavním tahákem kteréhokoliv dětského hřiště. Svým rozsahem je stanová síť schopná na sebe pojmout velké množství hrajících si dětí najednou. Prvek se skládá z rozsáhlé stanové sítě usazené na dvou nosných ocelových stožárech. K těm je síť upevněna pomocí galvanizovaných ocelových objímek. Správné vypnutí sítě zajišťuje šest pozinkovaných ocelových kotev usazených v betonových patkách. Ty jsou se sítí spojeny řetězy a speciálními napínacími prvky. Pro zintenzivnění zážitků jsou uvnitř stanové sítě zavěšeny pneumatiky pro přelézání mezi nimi a sítí. Veškerá lana v sestavě jsou v provedení Herkules. Vzhledem k použitým materiálům je zajištěna maximální bezpečnost sestavy. Díky barevným provedením lan a provazů se prvek stane opravdovým oživením každého dětského hřiště.

 

Slackline nebo také zkráceně slack je balancování, chození a skákání na popruhu upevněném mezi dvěma body, například stromy nebo ocelovými sloupy. Na rozdíl od chození po provazu není popruh na slackline natažený napevno, ale je více nebo méně pružný. Vzhledem k tomu, že je slackline stále ještě novým sportem, vznikají neustále nové triky. V současné době jich je několik desítek od těch lehčích, které zvládne i téměř úplný začátečník, až po ty extrémně náročné, které se zatím podařily jen několika málo lidem nebo třeba i jen jednomu člověku.

 


Nové lanové centrum v areálu ZŠ Plhov v Náchodě Nové lanové centrum v areálu ZŠ Plhov v Náchodě

Nové lanové centrum v areálu ZŠ Plhov v Náchodě Nové lanové centrum v areálu ZŠ Plhov v Náchodě

Další v galerii 4

Další zprávy /