Dnes
Teplota: 4.4 °C

07.09.2020   Obnova zámeckého kopce

Zasláno: 04.09.2020
Zveřejněno: 07.09.2020

Obsah:
Dobrý den.

S potěšením jsem si přečetl, že v sobotu 5.9.2020 bude možný přístup na zámek po schodišti z náměstí. 

Děkuji.

Bohužel ne všichni tuto informaci včas dostanou na druhou stranu bude i dost těch co o omezenîch ani nevědí.

Např dnes při cestě z náměstí se nelze dozvědět, že je schodiště/přístup na zámek omezený/uzavřený a už vůbec nic o tom, kudy jinudy se lze na zámek bezpečně dostat nebo kam naopak nevstupovat (nedostatečné zabezpečení). Informačních tabulí s celkovou situací, záklsdnîmi informacemi o stavbè a kontakty je poměrně dost, ale omezení, etapizace výstavby, přîstupy, ... chybí.

Místní sice cestičky na zámek znají, ale i tak chybí odpovídající označení a další zabezpečení ze strany zhotovitele a proto by bylo vhodné v rámci KD / KD BOZP tyto nedostatky vyřešit a zabezpečení a značení doplnit.

Průběžně postup prací sleduji a kdyby již dříve docházelo k průběžné likvidaci podrostu, tak jako se provádí nyní a sem tam k vykácení nějakého stromu, či údržbě o opravám cest, byl by zámecký kopec atraktivnější a přístupnější všem. Takhle se využívalo jen schodiště, pár nadšenců si zajde zalozit na hradby, omladina hledá nikým nerušené zákoutí a děti džungli, kterou si mûžou prosekávat cestu.

Vzhledem k tomu, že v určitou hodinu dochází k uzavření zámku, bývala tu možnost obejít ùřední část zámku přes zahradu, (ul. Zámecká > alej K. Zaháňské > ul. Smiřických), kde již ale druhý měsíc probíhají práce. Z ul. Zámecké toto není nijak označeno a zabezpečeno. (pěšina podél zábradlí přes hradbu, kolem lavičky a sklenîku nebo spíše po zdí do aleje)

Pûvodně jsem si myslel, že v zahradě vysázené stromky, které se daly použít i jako náhradní výdadba tam někdo cíleně pěstuje a inspirovalo mě to i k tomu, že by tam mohlo být i "bludiště", ale projekt počítá jen s travnatou plochou a jedním stromem uprostřed a přístupem zejména z aleje a po ocelovém schodišti ze Zãmecké ulice, přičemž pro cyklisty a kočárky by byla spíše vhodnější rampa od brány směrem k hradbě/zdi (brány zámku se uzavírají).

Také by stálo za zvážení, ponechat vzrostlý strom (pznačený jako č. 69/nebo 89) na vyhlídce na konci jihozápadní hradby a obestavět jej nějakým kruhovým/šestibokým/osmibokým altánem se sezenîm. 

K tomuto altánu by se ćasem podél hradby dalo dobudovat i schodiště od meče rytîře Hrona a propojit i tuto část náměstî/parku se zámkem.

Prosîm tedy o lepší informovanost o omezení na konkrétních přístupových cestách a možnost označení náhradnîch cest.

Děkuji.

S pozdravem.

Petr Macek

Zpracováno:

Předáno k vyjádření panu Ing. Zelenákovi, pracovníkovi odboru správy majetku a financování.


Vyjádření:
07.09.2020

Dobrý den,

 

děkujeme Vám za poděkování i připomínky k obnově zámeckého kopce. Vše jsme předali zástupci investora. Konkrétně panu Bc. Jiřímu Svobodovi, email: svoboda.jiri@npu.cz .

 

S pozdravem

Ing. Tibor Zelenák

odborný pracovník správy majetku

 

 



u_1486.jpg