Dnes
Teplota: 5.6 °C

Pátek, 12.06.2020Užijte si léto s Boženou!

Užijte si léto s Boženou!


Léto je tu a s ním i doba výletů a dovolených. Po dlouhé odmlce, při které jsme trávili většinu času doma, si všichni zasloužíme pořádný nádech, a právě Kladské pomezí je tím pravým místem pro načerpání energie. Vydejte se společně s námi do malebného kraje Boženy Němcové v roce, kdy si připomínáme 200 let od jejího narození.  

Těšit se můžete hned na dvě zrekonstruované a modernizované expozice věnované slavné spisovatelce. Tou první je stálá expozice Boženy Němcové ve stejnojmenném muzeu v České Skalici, která se své obnovy dočkala po více než 30 letech. A jaké zajímavosti jsou připraveny? Při výjimečných příležitostech bude k vidění pramen vlasů, který by mohl poodhalit tajemství jejího původu. Další zajímavostí je například artefakt v podobě originálu kamenné hlavy Barunky ze sousoší Otto Gutfreunda v Babiččině údolí. Jaký byl jeho osud a to, proč musela být postava Barunky ještě před slavnostním odhalením pomníku nahrazena kopií, se dozvíte přímo v muzeu.

Druhou expozicí, která prošla částečnou rekonstrukcí, je Domek Boženy Němcové v Červeném Kostelci. V bytě, který se nachází v prvním patře, spisovatelka strávila první měsíce po svatbě s Josefem Němcem. Při rekonstrukci interiéru byla objevena a obnovena historická malba, zrenovovány byly podlahy i dveře a zavedeno bylo nové osvětlení. Návštěvníci se mohou těšit na novou sezónní expozici nazvanou Josef Němec a jeho svět. Věnována je osobě Josefa Němce a pohraniční stráži, u které pracoval.

Díky spolupráci Kladského pomezí o.p.s. s městy Česká Skalice a Červený Kostelec a za podpory Královéhradeckého kraje vznikl projekt Božena 200. V rámci projektu byla vydána nová tiskovina, která se stane skvělým průvodcem na vašich cestách po stopách Boženy Němcové. Kromě tipů na výlety v ní najdete i spoustu zajímavostí o životě spisovatelky a o jejím nejslavnějším díle Babička. Zvídavé cestovatele jistě potěší i křížovka, ve které uplatní nově nabyté vědomosti. Materiál je k dostání zdarma v informačních centrech našeho regionu. Spoustu inspirace najdete také v nové sekci webových stránek Kladského pomezí: www.kladskepomezi.cz/bozenanemcova. Věříme, že si léto s Boženou užijete naplno!


Domek Boženy Němcové v Červeném Kostelci Domek Boženy Němcové v Červeném Kostelci

Muzeum Boženy Němcové v České Skalici Muzeum Boženy Němcové v České Skalici

Další v galerii 3

Další zprávy /