Dnes
Teplota: 2.1 °C

Pondělí, 21.08.2017Pevnost Dobrošov v sobotu nabídla bohatý program

Pevnost Dobrošov v sobotu nabídla bohatý program


V sobotu 19. srpna se na Pevnosti Dobrošov uskutečnil již 3. ročník akce „Se starostou do pevnosti". I přes zataženou oblohu na 10. hodinu přišli návštěvníci, aby zhlédli příjezd pana starosty Jana Birke v historickém americkém vozidle. Následovalo symbolické předání pevnosti z rukou jejího správce pana Švandy a poté zazněla československá hymna a zvuková nahrávka osvětlující události roku 1938. Hned nato dorazila německá jednotka žádající odstoupení pevnosti. Po vysvětlení, že pevnost zůstane v českých rukou, se Němci vzdálili.
Pan starosta se pak ujal přítomných návštěvníků a provedl je expozicí a srubem Zelený. Kolem půl druhé se vydal s panem Švandou a starostkou České Čermné paní Smažíkovou otevřít novou stezku s dřevěnými sochami, vedoucí z České Čermné do Bělovse u Náchoda. Právě v Bělovsi již čekali příslušníci sboru dobrovolných hasičů, aby předvedli něco z hasičského sportu mládeže a pochlubili se svým zázemím a technikou.
Od 19. hodiny pokračoval program v areálu pevnosti netopýří nocí, kde se přítomní dozvěděli různé taje ze života těchto savců a mohli si rovněž tyto tvory pohladit při odchytu, který bezprostředně po setmění následoval.
Všem, kteří tento den pomohli zorganizovat, mockrát děkujeme.
Richard Švanda

Foto: Martin Hurdálek a archiv RMN Náchod


Další zprávy /